Oefeningen

Voor mensen die iets willen leren: Hier vind je gratis leermateriaal, oefeningen, handige stappen voor bijvoorbeeld meer overzicht of het doen van een grotere opdracht. 

Voor mensen die les willen geven: Hier vind je gratis lesmateriaal voor tijdens de les. Het materiaal heeft betrekking op Omgangskunde. Voorbeelden van onderwerpen zijn: sociale vaardigheden, loopbaan & oriëntatiebegeleiding, burgerschap, iets over cultuur, reflecteren en nog veel meer.

De Word versies van de bestanden zijn te verkrijgen via mail. En laat zo gelijk ook even weten hoe de oefeningen je bevallen!

Voor mensen die iets willen leren

Bewust tot actie overgaan

Bewust leren plannen

Bewust voorbereid zijn op een les

Met deze oefening kom je in beweging. Je wordt je bewust van wat je wil, en je leert welke stappen je kunt zetten om eraan te beginnen.

Deze oefening geeft je houvast in het plannen. Volgens gebruikers zeer effectief en goed te gebruiken voor je studie.

Deze oefening helpt je om stap voor stap te doen wat nodig is om voorbereid te zijn op een online of fysieke les.

Bewust geduldig zijn
als je het niet snapt

Bewust een doel bereiken

BINNENKORT:
Bewust met geld omgaan

Tijdens de les kan het moeilijk zijn om te wachten met het stellen van een vraag. Met behulp van deze oefening kun je je vragen, opmerkingen, gedachten, meningen en overdenkingen bewaren tot het juiste moment. 

Met deze oefening werk je op een ‘slimme’ manier aan een doel: Je begint door je te bedenken wat je wil bereiken, hoe je dat wil doen en wat het zichtbare eindresultaat is. Concreter kan het niet zijn!

Hoe ga jij om met geld? Heb je overzicht over wat je uitgeeft aan wat je eet en de kleren die je draagt? Je leert met deze oefeningen omgaan met geld en overzicht creëren in je financiën.

Voor mensen die les willen geven

The Writeabout

Moodboard maken

De Grabbelkist

In deze les geef je aandacht aan creatief schrijven, ontdekkend leren, presenteren en verwerken van dat wat je leerlingen ontdekken en bedenken.

Deze les is geschikt voor alle vakken en alle onderwerpen. Laat je leerlingen informatie en afbeeldingen verzamelen over één onderwerp. Zeer geschikt voor een onderwerp dat op hen persoonlijk betrekking heeft.

Dit is een leuke interactieve werkvorm, geschikt voor een eerste kennismakingsmoment of kennismaking met een nieuw onderwerp of het testen van leerstof die getoetst gaat worden.

Open dagen met Padlet

Oriënteren op beroepen
en MBO opleidingen

Het Project

Dit is een interactieve werkvorm waarbij leerlingen gebruik maken van elkaars bevindingen. Deze bevindingen over de open dagen verwerken ze in Padlet. Zeer geschikt voor een online les.

De leerlingen kunnen tijdens deze les samen oriënteren op MBO opleidingen met behulp van een bekende en zeer gewaardeerde tool.

In deze lessenreeks van drie lessen bereiden de leerlingen zich in groepjes voor op een presentatie over een LOB-gerelateerd onderwerp. De leerlingen zijn vrij in de opdracht, en worden beoordeeld op de presentatie. Inclusief rubric.

Pitch it!

Picture yourself

In deze les bereiden de leerlingen zich voor en houden ze achter elkaar hun eigen pitch. Ze vertellen over zichzelf en hun toekomstdromen.

Tijdens deze les laten de leerlingen zichzelf zien aan de hand van een betekenisvolle foto. Ze ontdekken door hun verhaal over die foto de sterke eigenschappen die ze al hebben.